Search Patrol Disaster 2015

17.10.2015 17:04

 

    Ve dnech 8. – 10. 10.2015 jsme se účastnili závodů kynologických záchranářů na Search Patrol v Příbrami. Jedná se o prověřovací cvičení psovodů záchranných psů. Cvičení je náročné na přípravu, organizátoři připravují toto cvičení 8 měsíců. Zde není hlavním cílem pořadí, ale prověření schopností psovodů jak po kynologické stránce, tak i o schopnosti poskytnutí první pomoci a použití lezeckého vybavení. Neméně důležitá je i komunikace s ostatními členy týmu, jak psovody, tak i hasiči a zdravotníky.

 

    Byl to úžasný zážitek. Každá část měla určitý scénář. Cvičení začalo čtvrteční noční akcí, kdy byl zával ve štole v Příbrami. Naším úkolem bylo slanit do šachty i se psem a prohledat spleť chodeb. Zde jsme našli dvě zraněné osoby, které bylo třeba ošetřit. Druhý člen týmu našel se svým psem také dvě zraněné osoby, ale v jiné části štoly. Všechny úkoly byly hodnoceny delegovanými rozhodčími.

 

    Druhý den jsme byli povoláni na výjezd do zahraničí do federální republiky Dorisia. Přeprava byla zajištěna hasičskými vozy. Až na několik problémů jsme se dostali přes hranice – spletli  si mě s pohřešovanou osobou. V poledne jsme dostali za úkol prohledat budovu, kde byl pohřešován neurčitý počet osob. Našli a zachránili jsme tři osoby. Jimmy hledal krásně, prohledal vše co bylo třeba. Ale protože nám došel čas, nestihli jsme vykrýt jeden roh. Posléze jsme se dozvěděli, že tam byly osoby čtyři.

 

    Po skončení této akce nás kontaktoval velitel s tím, že je třeba se dopravit do jiné části republiky, kde udeřilo tornádo. Doprava opět proběhla hasičskými vozy. Po příjezdu jsme byli okamžitě nasazeni na sutiniště. Zde naši pejskové našli a potvrdili nález dvou zavalených osob. Po malé pauze jsme se přesunuli na další sutiniště, kde naši pejskové našli dvě osoby, které bylo třeba ošetřit.

 

    Následoval třetí úkol, kdy bylo třeba prohledat dvě budovy, které ale pejskové nesměli, protože venku hrozilo údajné nebezpečí. Zde naši pejskové také našli a potvrdili dvě osoby.

 

    Po návratu hasičskými vozy zpět na základnu jsme měli za úkol držet hotovost. V osm hodin večer přišla SMS o výjezdu - výbuch plynu v Jincích. Připravili jsme potřebnou výbavu a s pejsky jsme vyrazili. V Jincích již bylo několik hasičských vozů. Hasiči hasili požár a vynášeli z budovy raněné. Velitel zásahu nás informoval, že je potřeba prohledat rampu a část křoví před rampou. Zde  Jimmy a Abby nalezli dvě osoby. Následně bylo potřeba prohledat zakouřený vnitřek budovy. Zde jsme nalezli pět osob. Poté nám hasič sdělili, že je nutné opustit budovu. Ale další hasič hlásí, že je znemožněno opustit budovu vchodem. Proto jsme museli nahoru do druhého patra, kde pro nás byly připraveny slaňovací postroje, které jsme použili pro opuštění budovy, a to slaněním i se psy. Dole jsme ještě měli prohledat část budovy a přilehlého okolí, ale již nám došel čas a proto jsme museli opustit prostor. V tomto zmíněném prostoru se nalézala ještě jedna osoba. Ale odjížděli jsme z této akce tak unaveni, že nás tato zpráva ani tolik nemrzela.

 

    Druhý den bylo vyhodnocení a briefing o jednotlivých zásazích.

Ve tři hodiny odpoledne bylo slavnostní vyhlášení výsledků. Náš tým obsadil páté místo ze sedmi zúčastněných týmů.