Zkouška ZZP2

11.07.2015 20:08

    Začátkem července 2015 jsme se účastnili výcvikového tábora na Spáleništi nedaleko Lipenské přehrady. Probíhal zde výcvik záchranných psů.

My jsme se věnovali hlavně tréninku vyhledání osob zavalených v sutinách, dále tréninku vodních prací a v neposlední řadě také poslušnosti. Bylo krásné počasí, někdy sluníčko pálilo až moc. Proto se větší část výcviku odehrávala ráno nebo k večeru.

    V prohledávání se nám podařilo udělat kus práce, Jimmy se velmi snažil a proto nám instruktoři navrhli, abychom se přihlásili na zkoušku ZZP2, která se koná příští týden. Proto jsme po příjezdu domů hned druhý den ještě trochu procvičili poslušnost (překážky). Vyjednal jsem si v práci volno a ve čtvrtek jsme vyrazili zpátky na Šumavu.

    Zkoušky se konali v pátek 10.7.. Začátek byl ve 2 hodiny odpoledne. Na nástupu jsme si vylosovali čtyřku ze sedmi účastníků. Začínalo se poslušností, ta se nám příliš nevedla. Bylo horko, tomu odpovídaly i výsledky. Obdrželi jsme na poslušnosti 71 bodů.

    Zkouška má v názvu záchranných prací. Což znamená, že se hledají zavalené osoby v sutině. Na této zkoušce je 5 ukrytých osob, z toho jedna je ve výšce (2-3 metry). Poměr - počet ukrytých osob v prvním a druhém terénu není znám. V prvním prohledání jsme v časovém limitu našli 4 osoby s velmi dobrým výsledkem. Druhé kolo se odehrává v noci. Já jsem nastupoval kolem jedenácté hodiny večer  a to dost nervózní, abychom něco nezkazili. Vysílám psa do tmy a nechávám jej pracovat. - Ale Jimmy nezklamal, s jistotou nachází i poslední osobu. Tu vyprostíme z úkrytu a dovedeme k  rozhodčí. Rozhodčí informujeme o nálezu a o vykrytí terénu. Zkoušku zakončíme rychlou a veselou zabíhačkou (utíkáček).

    Oficielně byly zkoušky ukončeny vyhodnocením a předáním papírů. Na speciálech jsme získali 196 bodů z 200 možných. Zkouška ZZP2 byla splněna na 267 bodů se známkou „dobře“.

    A samozřejmě den (noc) byl zakončen oslavou.