Kaznějovské cvičení

29.07.2014 20:40

Kaznějovský Short II

    Dne 17.8. – 19.8.2012 pořádalo SDH Hejnice (Záchranáři Česká Kamenice) součinnostní cvičení složek IZS se zaměřením na pátrání po pohřešovaných osobách ve volném terénu v okolí města Kaznějova. Účastnil jsem se tentokrát jen jako doprovod -  bez psa. Ani chudáček Jimmy nebyl …. a plakal :(

    V 19.30 hod. začínaly nácviky prohledání, respektive první bylo motivační hledání. 60 000 m2 ale nebylo zas tak snadných. Psovodi měli za úkol si nalézt doprovod. Koho nalezli, s tím spolupracovali celou noc. Mne nalezla Petra Svobodová, respektive její fena, označení formou nálezky. Zpočátku mi to bylo divné, že fenka po nalezení osoby odběhla, ale když přivedla paničku, bylo vše jasné.

    Odtud jsme se přesouvali na druhý úkol. Zde jsme dostali informace o terénech, které se mají prohledat. Každý psovod s doprovodem dostal dva terény po 150 000 m2. Ve 22.30 hod. jsme nahlásili Regině (naše vedoucí) začátek prohledávání přiděleného terénu. V prvním terénu jsme našli jednoho figuranta po 45 minutách. Ale ve druhém terénu žádného, protože druhý terén byl prázdný. Konec tohoto hledání byl v 1:30 hod.

    Druhý den ráno kolem deváté hodiny začali lidé vylézat ze stanů a venčit své čtyřnohé kamarády. V 10.00 hodin štáb svolává poradu a podává informace co se dnes bude dít. Informuje nás o tom, abychom byli připraveni k urychlenému výjezdu. Dostáváme zprávu, že se hledá několik pohřešovaných osob a mezi nimi je i maminka s ročním dítětem. Cestou jsme volili určité taktiky a rozdělovali si práci. Je jedenáct hodin a naše skupina se vydává prohledat přidělené terény. Je horko a na stromě se nehne ani lísteček. Skoro po třičtvrtě hodině se ozve štěkot Gerta, který vyštěkává nalezenou osobu. A i když byl pes unaven je vidět, že stále pracuje. Při zpáteční cestě děláme Gertovi motivační zabíhačku. Honza se hladově zakousl do salámu, ale zakousnutý salám podal mně a já Gertovi odběhl na zabíhačku. I po pěkně velkém zápřahu Gert nadšeně štěkal.

    15:00 nám hlásí koordinátor konec prohledání. Poté následovalo zhodnocení policistou a Jindrou Nečasem, jako koordinátorem.